Se och göra

Sälsafari i Östgötaskärgården

Gryt, Valdemarsvik   -  En del av: Stugor på Harstena

Följ med på en intressant och spännande naturupplevelse längst ut i ytterskärgården. Onsdagar och söndagar mellan 30 juni och 18 augusti besöker vi Sandsänkans sälskyddsområde. Mitt i sälskyddsområdet som har en radie på 1 km står själva fyren Sandsänkan. Här finns några mindre hällar som en sälkoloni åter har etablerat sig vid sedan något decennium.

Onsdagar avgår båten från Tyrislöt kl 16.00. Först åker vi till Harstena och där så kan checka in om man planerar att stanna över natten. Strax innan kl 17.00 så möter vi guiden och får veta mer om Harstena och om säljakten på ön. Ca kl 18.00 åker vi vidare till sälskyddsområdet vid Sandsänkan. Turen tar ca 2 timmar. När vi kommer tillbaka finns tid att äta medhavd matsäck eller besöka restaurangen i hamnen. För de som inte ska stanna över natten så fortsätter vi sedan tillbaka mot Tyrislöt 21.00 (framme ca 21.30). Vill man stanna över natten på Harstena kan man boka in sig på Skärgårdslinjen som går 14.30 på torsdagen.

Söndagar avgår båten från Fyrudden kl 16.00. Först åker vi till Harstena och där kan man checka in (om man ska stanna över natten), sedan så går vi en promenad på ön och får information om Harstena och öns historiska säljakt. Ca kl 18.00 åker vi sedan vidare mot sälskyddsområdet vid Sandsänkan. Turen tar ca 2 timmar. När vi kommer tillbaka till Harstena finns tid att besöka restaurangen i hamnen eller att äta medhavd matsäck. Båten går tillbaka mot Fyrudden 21.00 (framme ca 21.30). Stannar man över natt kan boka in sig på M/S Ellen af Harstena tillbaka till Fyruden kl 15.00 på måndagen. 

En spännande mix av naturupplevelse, historia och äventyr!

Boka

Prisinformation

800 SEK. Barn under 12 år halva priset 

 

Fakta

Två gånger i veckan, onsdagar och söndagar, 30/6 t o m 18/8.

 

Onsdagar:

Båten avgår från Tyrislöts hamn kl 16.00 och går först till ön Harstena, efter guidning på ön fortsätter vi ut till Sandsänkans sälskyddsområde längst ut i havet. På tillbakavägen stannar vi en timme på Harstena och är sedan tllbaka vid Tyrislöt ca 21.30.

 

Söndagar:

Båten avgår från Fyrudden kl 16.00 och ankommer till Harstena ca 16.30. Där möter vi vår guide och får information om forna tiders säljakt och öns historia. Därefter åker vi ut till Sandsänkans sälskyddsområde längst ut i havet och spanar efter säl. Vi är tillbaka på Harstena ca 20.00 för ev medhavd matsäck eller besök på restaurangen i hamnen. Kl 21.00 går båten tillbaka till fastlandet och ca 21.30 är vi åter i Fyrudden.

Vägbeskrivning

Vi utgår antingen från hamnen i Fyrudden eller hamnen i Tyrislöt.