Sevärdheter

Ramunderberget

Söderköping

Precis norr om Söderköpings stad ligger det mytomspunna Ramunderberget. Detta värdefulla naturområde har i flera hundra år präglat det kulturella och sociala livet i staden. Uppifrån höjden får man en fin utsikt över staden. Flera motionsspår, promenadvägar och sportanläggningar finns.

För rörelsehindrade finns möjlighet att ta sig upp till utsiktsplatsen med bil. För nyckel till vägbom kontakta Turistbyrån, 0121-181 60.

Mäktigt reser sig berget 70 m över Söderköping. Det är en del av det system av förkastningar som går tvärs genom Östergötland, från Slätbaken i öster till Vättern i väster. Ramunderbergets södra delar stupar brant ner mot den stilla flytande Göta kanal.

Från innerstaden är reservatet lätt tillgängligt till fots över kanalslussen. På slussens norra sida löper ett stort antal vandringsstigar. Vid tegelbruksslussen ges tillträde till områdets östra delar.

Berget har nyttjats av söderköpingsborna sedan urminnes tider, därom vittnar de många fornlämningarna. Som rekreationsområde har det en lång tradition. Från tidiga upptåg vid Lekareberget, via brunnsepokens promenader och drickande ur hälsokällor till dagens rekreationsanläggning kring Petersburg. Ett kusligare minne är den gamla galgbacken... Kanske träffar just du på jätten Ramunder eller Jungfru Ragnhild under din vandring på berget...

Fakta

Bildat: 2001
Storlek: 171 ha
Ägare: Söderköpings kommun och AB Göta kanalbolag
Läge: Intill Söderköping
Naturtyp: barrskog, branter, äng 
Förvaltare: Söderköpings kommun

Vägbeskrivning

WGS 84 (lat, lon):
N 58° 29.350', E 16° 19.128'

Reservatet nås med bil: E22 mot Söderköping.
Följ skylt mot Ö Husby, Ramunderbergets, Naturreservat, Slussporten.
Sväng höger och kör 0,3 km.
Följ skylt mot Norrköping. Sväng höger och kör 60 m
Sväng vänster, kör 0,8 km.
Parkeringsplatsen ligger på höger sida.

För rörelsehindrade finns möjlighet att ta sig upp till utsiktsplatsen med bil. För nyckel till vägbom kontakta Turistbyrån, 0121-181 60.