Sevärdheter

Människor och maskiner i Surbullestan

Norrköping   -  En del av: Norrköpings stadsmuseum

Stadsmuseets utställning om Norrköpings textilhistoria berättar om stadens väg från småstad till industristad på 1800-talet. Ylle- och bomullsindustrin växte sig starkare och staden hade tusentals textilarbetare. Museet visar hur textilarbetarna levde och arbetade och berättar om den fackliga kampen.

För hundra år sedan kallades Norrköping för Sveriges Manchester men numera finns inga textilfabriker kvar i Industrilandskapet.

Hör vävstolarna slamra!

I Stadsmuseets vävsal kör våra vävtekniker de gamla vävmaskinerna. Här kan du få en aning om hur det var att arbeta inom texilen i Norrköping. En vävmaskin i fullt arbete har en ljudnivå på 120 decibel. I fabrikerna förr stod flera hundra vävstolar på samma våningsplan och dunkade. Viktigt var att de inte gick i takt, då trodde folk att byggnaderna skulle vibrera sönder!

Vävtekniker finns på plats tisdagar mellan kl 13 och 16 om inget annat anges i vårt program. Håll också utkik efter våra  vävsöndagar under höst och vår i museet.

Är ni en grupp kan ni givetvis beställa en egen visning av maskinerna, dagtid eller kvällstid. Kontakta vår reception.

Sommartid kan visningarna vara inställda p g a semester, kontrollera gärna med museets reception om tekniker finns på plats tfn 011-15 26 20.

Under våra ordinarie öppettider kan du själv besöka vår vävsal.  

Prisinformation

fri entré